Den försvunna kristallkronan

Berns Asiatiska bjuder på historien om de magnifika kristallkronorna.

Den försvunna kristallkronan

Berns Asiatiskas vackra matsal pryds av tre storslagna och Instagram-vänliga kristallkronor. Ljuskronorna från 1886 är i brons och ritades av arkitekten Magnus Iseus. Kronorna modellerades i Italien och gjöts vid ett konstgjuteri i Wien. Det kostade ca 10 000 kr styck vilket var mycket pengar på den tiden. Idag skulle de ha kostat ca 610 000 kr styck.

Vardera väger de 300 kg och tillsammans blir det 1,8 ton! (Det finns ytterligare tre kristallkronor i Stora salongen.) Fästanordningen sitter uppe på vinden tillsammans med en elvinsch som lätt går att hissa ner för byte av lampor och rengöring. Varje kristallkrona har 30 000 kristaller och 65 lampor. För att byta lamporna krävs det att kronan sänks ner till golvnivå för att man med skylift ska kunna komma åt lamporna i toppen på kronan.

Kristallkronorna hissas ner minst 1 gång i månaden för att byta ut trasiga lampor samt att göra en lättare rengöring. Var tredje år plockas alla kristaller ner för noggrannare rengöring, där man putsar upp kristallerna tills de blänker som nya. På gamla fotografier från sent 1800-tal kan man se att det fanns fyra kronor i Stora salongen, dock har det försvunnit en och ingen vet när och hur kronan försvann…

Om Berns Asiatiska

Låt dig förföras av Asiatiska till frukost, lunch, middag eller brunch. I den överdådiga salongen bjuds det på sashimi, ångkokt dim sum och thailändska köttbullar. Som den första kinesiska restaurangen i 40-talets Sverige, var Asiatiska ett exotiskt inslag bland Stockholms restauranger och än idag fortsätter vi att introducera nya smaker från Asiens alla hörn.